keskiviikko 5. lokakuuta 2016

Hermoja, luita ja lihaksia - ihminen on mielenkiintoinen kompleksi

Nyt on sitten PT-koulutus lähtenyt toden teolla käyntiin. Viime  lähijaksolla opiskelimme perusanatomiaa. Tällaiselle, joka ei käytännössä ole koskaan anatomiaa ihan tosissaan lukenut, kaikki oli uutta ja ihmeellistä. Alkuun kuitenkin meidän pyydettiin esittäytymään ja kertomaan itsestään nimi, paikkakunta, valmennuskokemus ja anatomiaosaaminen.

Ensimmäistä kertaa tajusin epävarmuuksissani, että ei hitsi vieköön, onhan tässä valmennettu vaikka millä mitalla. Harrastin lähes kymmenen vuotta agilityä puolitosissani kilpaillen ja toisia koirakkoja valmentaen!!! Mitä se on jos ei valmentamista, ensin eläinten ja sitten vielä toisen ihmisen ja hänen eläimensä. Esimieskokemus, valmennustahan sekin, jos sen tekee nykypäivän normien mukaan ja onhan tässä noita työhön liittyviä koulutuksiakin tullut vedettyä :O

Anatomia oli mielettömän kiehtovaa ja mielenkiintoista. Perusteet luustosta, hermoista ja siihen päälle sitten tarkempi syyni lihaksista ja niiden toimintamekanismista avasi kyllä taas suuria portteja treenamisen maailmaan. Teimme liikeanalyysejä, joissa määrittelimme pienryhmissä erilaisten liikkeisiin vaikuttavia lihaksia ja niiden eri tehtäviä liikkeessä. Todella haastavaa, mutta pitää vain kotona harjoitella lisää, eiköhän se siitä. Liikeanalyyseistä saa varmasti jatkossa irti paljon uusia ohjelmia suunnitellessa.

Isoin oivallus lähijaksolla oli myös se, että mikä se PT parhaimmillaan on tai voi olla. Ja se, että jokaisella on paikkansa PT-maailmassa tekijänä. On vain löydettävä se tapa, miten itse haluaa toimia ja miten kokee parhaiten auttavansa ympärillä olevia. Toki huijata ei saa ja nöyrä pitää olla omaan tekemiseen sekä pitää osata myöntää jos ei pysty tarjoamaan asiakkaalle, mitä hän haluaa. PT-palvelut on kalliita ja sellaisen osto on iso investointi. Jos suoritus on huono tai palvelulupaus ei täyty, voi kyllä olla varma, että sana kiirii ja kauas, jos silti yrittää tarjota, jotain sellaista mihin ei kyvyt riitä.


Olen itse tehnyt nyt kuntosalivalmentajakoulutuksen aikana ja jälkeen ihmisille ohjelmia ja ohjauksia. Parasta näissä on ollut palaute, jossa ohjattava toteaa, että ihanaa kun hän saa juuri hänen tarpeet huomioivan ohjelman ja myös ohjauksessa oikeat liiketekniikat sekä vinkit. Mahtavaa on myös, kun jälkikäteen tulee tietoa, miten ohjelman kanssa on mennyt ja ompa yhdelle henkilölle vaihdettu hänen kokemansa haastava liike suorin jaloin maastaveto lantionnostoon. Ohjauksien jälkeen on aika niin upea fiilis, kun näkee ihmisen lähtevän posket punoittaen ja hymyssä suin kohti kotia. Tämä on parasta antia!

Alla vielä kuva lihaspelistä, jonka kehittelin itselleni. Eli opeteltavat lihakset suomeksi ja latinaksi eri paperisuikaleilla, jonka jälkeen suikaleet sekaisin ja otan aina yhden paperin käteen ja yritän muistaa a) lihaksen nimi joko suomeksi tai latinaksi b) missä lihas sijaitsee c) mihin se vaikuttaa. Aika hauskaa lihasmuistipeliä ;)

Lihaspeli lihaksien ulkoa opettelun  ja muistaisen apuna
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti